Dálnici D47 opraví silničáři podle návrhu Dopravoprojektu Ostrava

13.07.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. července (ČTK) - Zvlněná dálnice D47 se bude opravovat podle návrhu Dopravoprojektu Ostrava. Pět nejhorších úseků komunikace, která se po dokončení stala součástí dálnice D1, plánují silničáři provizorně opravit ještě před začátkem letošní zimy. ČTK to dnes řekl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Studecký. Úhradu nákladů na opravy bude státní ŘSD požadovat po zhotoviteli stavby, kterým je firma Eurovia.

Zvlnění povrchu na části D47 se objevilo krátce po jejím uvedení do provozu v roce 2008. ŘSD se kvůli tomu pře už několik let se stavební společností a vedla i arbitráže v souvislosti s účtováním valorizací.

\"Aktuální provizorní opravy budou spočívat v odfrézování nerovného povrchu a položení nových vozovkových vrstev,\" uvedl Studecký. Definitivní oprava dálnice, jež odstraní bobtnání podloží a zabrání dalším deformacím komunikace, bude zahájena až po verdiktu rozhodčího soudu, který má určit viníka nynějšího stavu. Už dříve ŘSD odhadovalo, že tato přestavba dálnice vyjde na více než dvě miliardy korun.

Dopravoprojekt zvítězil v soutěži na návrh řešení, při kterém odborná komise uděluje předem stanovené finanční odměny trojici vybraných návrhů. ŘSD tento model výběrového řízení, při němž nabízelo vítěznému návrhu částku 200.000 korun, použilo vůbec poprvé. \"Systém soutěže o návrh opravy byl zvolen z důvodu zjištění maximálního možného počtu technických řešení opravy dálnice, což se částečně osvědčilo. V případě podobné situace, kde budeme potřebovat řešit více variantní řešení oprav, soutěžní dialog využijeme,\" dodal Studecký.

Problémy na dálnici D47 jsou v úseku mezi mimoúrovňovým křížením Rudná a mimoúrovňovým křížením Bohumín. Podle ŘSD zhotovitel stavby, společnost Eurovia, nedodržel domluvený postup stavby a většina vad vznikla použitím nekvalitního podkladového materiálu. Eurovia to však odmítla s tím, že na stavbu použila pouze ten materiál, který si objednalo ŘSD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK