Kooperativa je stále úspěšnější při rozkrývání organizovaných podvodů v životním pojištění

19.07.2016 | , Kooperativa
Tiskové zprávy


Za první pololetí roku 2016 Kooperativa zaznamenala výrazný nárůst pojistných podvodů. Celkem odhalila 1250 případů a uchránila celkovou hodnotu přes 360 milionů Kč. Nejvíce pojistných podvodů Kooperativa odhalila na severní Moravě, v západních Čechách a v Praze. K nejméně problematickým regionům z pohledu pojistných podvodů patří východní Čechy.

„Daří se nám úspěšně rozkrývat stále více podvodů v životním pojištění. Většinou je páchají organizované skupiny, které zahrnují širokou síť obchodníků a spolupracujících lékařů. Pojišťovnám tak dokáží způsobit škody za desítky milionů Kč,“ představuje trend posledních let Vojtěch Stavný, vedoucí bezpečnostního odboru v pojišťovně Kooperativa.

Za stejné období roku 2015 specialisté Kooperativy odhalili přes 330 případů, celková uchráněná hodnota přesáhla 80 milionů Kč.

Přestože je Kooperativa stále úspěšnější v odhalování organizovaných pojistných podvodů, nejčastější jsou samozřejmě stále běžné případy, kdy se klienti pokusí nadhodnotit výši škody nebo popisují děj jinak, než opravdu nastal.

„Motivace je různá, setkáváme se i s případy, kdy není cílem klienta se obohatit,“ vysvětluje Vojtěch Stavný a přidává konkrétní případ. “Při šetření škody na pojištěném motorovém vozidle jsme například zjistili, že ke škodě nemohlo dojít tak, jak to klient popsal. Ten uvedl, že pojištěné vozidlo bylo poškozeno jiným automobilem. Prohlídka vozidla v místě bydliště prokázala, že to bylo jinak. O tom vypovídalo poškození sloupku brány na pozemku domu klienta. Přestože bylo zřejmé, že škoda se stala jinak, klient dlouho trval na své verzi. Nakonec se přiznal, že skutečně při zajíždění na pozemek neodhadl vzdálenost a odřel vozidlo. Před manželkou však chtěl zachovat tvář a hrdost skvělého řidiče, a proto takto nahlásil škodu.“

Autor článku

Tiskové zprávy  

Články ze sekce: Tiskové zprávy