Vláda projedná odklad Národního plánu rozvoje sítí nové generace

19.07.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. července (ČTK) - Vláda projedná odklad Národního plánu rozvoje sítí nové generace. Posun z původního červnového termínu na září jí ve středu navrhne ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Důvodem je požadavek zástupců telekomunikačních firem, které se chtějí seznámit s ekonomickou analýzou dat od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ). Vyplývá to z materiálu pro jednání vlády.

O odklad termínu Mládka požádala odborná veřejnost sdružená v Platformě pro rozvoj vysokorychlostních internetových sítí pod vedením Hospodářské komory ČR a Svazu průmyslu a dopravy. Vládní koordinátor pro digitalizaci Tomáš Prouza již dříve uvedl, že data z analýzy ČTÚ je třeba ověřit a dokončení plánu rozvoje internetu se proto protáhne až do podzimu.

Z mapování ČTÚ vyplynulo, že v téměř 30 procentech základních sídelních jednotek nyní neexistuje relevantní internetová infrastruktura s připojením o rychlosti alespoň 30 Mbit/s. Je také nepravděpodobné, že tato infrastruktura bude do tří let vybudována za komerčních podmínek. Tato data chce MPO zveřejnit ke konzultaci v polovině července.

Vláda by měla národní plán rozvoje internetových sítí schválit do konce listopadu, aby jej stihla předložit Evropské komisi do konce roku. Vypracování plánu je předpokladem pro čerpání dotací v celkové výši 14 miliard korun na budování internetových sítí z prostředků EU. MPO proto souběžně jedná s Evropskou komisí, aby bylo zajištěno splnění předběžné podmínky k čerpání dotací.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK