Ceny ropy před zprávami o zásobách v USA stagnují

19.07.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 19. července (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes přišly o počáteční zisky a pohybují se bez větších měn. Trh sice předpokládá, že zásoby suroviny v USA devátý měsíc za sebou klesaly, tento vliv ale vyrovnávají rostoucí dolar a přetrvávající nadbytek ropy na trhu. Tedy faktory, které ceny obvykle tlačí dolů.

Cena severomořské ropy Brent s dodáním v září kolem 17:30 SELČ odepisovala kolem 0,1 procenta na zhruba 46,90 dolaru za barel, během dne se ale vyhoupla na až 47,49 USD. Cena americké lehké ropy WTI s dodáním v srpnu po nárůstu na 45,97 USD odepisovala asi 0,5 procenta a nacházela se v blízkosti 45 dolarů za barel.

Průzkum agentury Reuters mezi analytiky naznačil, že zásoby ropy v USA klesly minulý týden o 2,2 milionů barelů, což by byl devátý týdenní pokles za sebou. Americký institut API zveřejní zprávu o stavu zásob dnes večer, ve středu přijde s oficiálními čísly americká vláda.

Dolarový index, který měří hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, dnes pozdě odpoledne vystoupil na čtyřměsíční maximum. Přispěla k tomu data americké vlády, která ukázala, že výstavba obytných nemovitostí v USA stoupla v červnu víc, než se čekalo. Silnější dolar zvyšuje ceny komodit jako je ropa z pohledu držitelů jiných měn, což tlačí dolů poptávku.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent září 46,92 46,96 New York - Nymex WTI srpen 45,00 45,24

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK