Dosavadní sklizeň na Slovensku potvrzuje nadprůměrnou úrodu obilí

22.07.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Modra (Slovensko) 22. července (zpravodaj ČTK) - Dosavadní průběh sklizně na Slovensku potvrzuje dřívější odhady, že úroda obilí bude nejvyšší za poslední roky. Sklizeň by mohla dosáhnout tří milionů tun, řekl dnes novinářům šéf zemědělské komory Milan Semančík.

\"Ty plochy, které jsou sklizeny, signalizují nadprůměrnou úrodu. Nadprůměrná úroda se jeví nejen u nás, ale i v okolních zemích a ve státech, které mají po sklizni, a to v Rumunsku a v Maďarsku. Vypadá to tak, že obilí zase bude přebytek. Tlak, co se týče cen, pramení i z toho, že máme větší produkci než spotřebu,\" uvedl Semančík.

Šéf zemědělské komory dodal, že z loňské úrody zůstalo slovenským farmářům ve skladech 600.000 tun plodin.

Výkupní ceny v porovnání s loňskem podle Semančíka klesly o 20 až 30 eur (540 až 810 Kč) na tunu. \"S cenami spokojeni rozhodně nejsme, ceny se dostávají na úrovně před 30 lety. Minulý rok jsme začínali na úrovni 150 eur za tunu potravinářské pšenice, momentálně jsme na úrovni 125 eur,\" řekl.

V úvodu tohoto týdne bylo na Slovensku sklizeno zhruba 40 procent pšenice a ječmene, které patří v zemi pod Tatrami mezi hlavní pěstované obiloviny.

Slovensko je závislé na exportu obilí. Z odhadované produkce spotřebuje ale jen asi polovinu, zbytek by mělo umístit na zahraničních trzích. Důvodem je také pokles chovu hospodářských zvířat. Zatímco v 90. letech země podle Semančíka spotřebovala na výrobu krmných směsí zhruba 1,6 milionu tun ročně, v současnosti je to 450.000 tun.

\"Po deštích očekáváme nižší kvalitu pšenice a také nižší ceny. Nepochybně nejsme velkým hráčem na světových trzích, které určují cenu,\" uvedla slovenská ministryně zemědělství Gabriela Matečná, podle které by se slovenští farmáři měli do budoucna ve větší míře zaměřit i na pěstování jiných než tradičních komodit, mezi něž patří obilí, kukuřice či řepka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK