Soud pozastavil hejtmanství nakládání s nemovitostmi v Milovicích

26.07.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milovice 26. července (ČTK) - Mladoboleslavský soud pozastavil Středočeskému kraji nakládání s nemovitostmi v bývalém vojenském prostoru v Milovicích. O předběžné opatření požádal bývalý nájemce, společnost Mladá RP, které kraj vypověděl k začátku letošního srpna smlouvu. Jako důvod uvedl nedodržení termínů pro demolice. Mladá RP s tím nesouhlasí, tvrzení považuje za vykonstruované.

\"Středočeský kraj se odvolá,\" řekl dnes ČTK krajský náměstek Karel Horčička (ČSSD). Pokud by kraj s odvoláním neuspěl, potrvá předběžné opatření, dokud se strany nedohodnou, případně nerozhodne o jejich vyrovnání soud.

Záležitostí se v pondělí zabývali krajští radní. Podle Horčičky stále není vyloučeno, že se kraj se společností dohodne mimosoudně. Radní se už koncem května usnesli, že budou usilovat o smírné řešení.

Podle tiskového zástupce společnosti Mladá RP Martina Grmely je jednání představitelů kraje dlouhodobou a účelovou snahou získat bývalý vojenský prostor pro vlastní projekty nebo k uzavření jiných nájemních smluv v průmyslové zóně budované společností Mladá RP. \"Nájemce se proti účelovému jednání kraje bude nadále bránit,\" uvedl Grmela.

Středočeský kraj uzavřel s Mladou RP nájemní smlouvu v roce 2010. Společnost měla podle ní areál využívat po dobu 40 let, za což zaplatila dopředu nájemné 25 milionů korun. Firma tvrdí, že má na odstranění hangárů a zchátralých panelových domů ještě tři roky. Podle kraje měly všechny stavby zmizet do pěti let od podpisu smlouvy, tedy do loňského prosince.

Bývalý vojenský prostor v Milovicích je největším brownfieldem v Česku. Demolice hangárů a zchátralých panelových domů, které tam zůstaly po odchodu sovětských vojsk v roce 1991, byly zahájeny na začátku roku 2014. Po úpravách území by měl v areálu na ploše více než 600 hektarů vzniknout prostor pro průmyslové využití.

Sandra Bejšáková dr

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK