Ropa WTI směřuje k největší měsíční ztrátě za poslední rok

29.07.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 29. července (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích se dnes ustálily, americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ale směřuje k nejhlubší měsíční ztrátě za poslední rok. Cenu suroviny tlačí dolů přetrvávající obavy z nadprodukce, s kterou trh stále není schopen se vyrovnat.

 

Cena ropy Brent s dodáním v září před 18:00 SELČ odepisovala asi jedno procento na 42,27 USD za barel a za celý měsíc ztrácí kolem 15 procent. Cena říjnového kontraktu, který je teď nejaktivnější, odepisovala jen asi osm centů na 43,15 USD. Během dne se ale dostala až na 42,52 USD, nejníže od 19. dubna.

Cena termínového kontraktu na americkou ropu WTI s dodáním v září vykazovala mírný růst a pohybovala se kolem 41,20 USD za barel. Předtím ale poprvé od dubna klesla na méně než 41 dolarů za barel. Za celý měsíc patrně zaznamená ztrátu skoro 15 procent, což by byl největší propad od loňského července.

Ve čtvrtek oba hlavní typy ropy klesly o téměř dvě procenta a dnes sestoupily na nejnižší hodnoty od dubna. Ztráty ale později zmírnily, což byla patrně reakce na snahu obchodníků vybrat zisky po týdenním výprodeji, během něhož spekulovali na pokles cen.

Cenám ropy dnes pomohl i slabší dolar, který snižuje ceny ropy a dalších komodit z pohledu držitelů jiných měn.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent září 42,27 42,70 New York - Nymex WTI září 41,19 41,14

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK