Hospodářská komora se zastala MŽP kvůli vodnímu zákonu

23.08.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. srpna (ČTK) - Hospodářská komora ČR se zastala ministerstva životního prostředí ohledně jeho postupu při přípravě novely zákona o vodách. Ministerstvo postupovalo při přípravě novely zákona korektně, sdělila dnes ČTK viceprezidentka komory Irena Bartoňová Pálková. Kritici varovali, že novela by mohla zdražit poplatky za vodu až o 17 procent. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) označil tento výpočet za nepravdivý. Přesto se rozhodl novelu z jednání vlády stáhnout. Oznámil také, že nenavrhne nic, co by mohlo cenu vodného a stočného zvýšit.

Komora připomněla, že novela zákona prošla řádným připomínkovým řízením. \"Domníváme se, že ministerstvo životního prostředí v tomto procesu postupovalo korektně. Připomínky komory byly řádné vypořádány,\" uvedla viceprezidentka. Komora je podle ní připravená podílet se na dalším legislativním procesu.

Proti novele v posledních dnech vystoupili sociální demokraté, odboráři i provozovatelé vodovodní soustavy. Podle Brabce byl postup ČSSD pokrytecký a podrazácký.

Podle návrhu MŽP se měl zvýšit poplatek za odběr podzemních vod do roku 2022 na trojnásobek, odběratelé měli platit šest korun za metr krychlový místo současných dvou korun. Odbory tvrdí, že cena by se zvedla více.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK