V insolvenčním řízení jsou již tři firmy z Vítkovice Holding

23.08.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 23. srpna (ČTK) - Už tři firmy z holdingu Jana Světlíka jsou v insolvenčním řízení. Podniky ze skupiny Vítkovice Holding zaměstnávají 8000 lidí, ale podle ministryně práce Michaely Marksové (ČSSD) úřad práce zatím neregistruje oznámení o hromadném propouštění. V insolvenčním řízení je společnost Vítkovice Power Engineering, u níž dnes Krajský soud v Ostravě rozhodl o ustavení prozatímního věřitelského výboru a také Vítkovice Gearwork. Návrh na insolvenci na sebe v pondělí podala i společnost Vítkovice Envi, která vyrábí nádrže a zaměstnává 100 lidí.

Společnost Vítkovice Envi má celkové dluhy kolem 155 milionů korun a žádá povolení reorganizace. Moravskoslezský hejtman Miroslav Novák (ČSSD) se ale domnívá, že by stávající situace neměla mít přímý dopad na zaměstnanost, což podle něj garantuje i management Vítkovic.

\"Většina těch zaměstnanců, kdyby přeci jenom nedošlo k reorganizaci a došlo by na konkurz, najde uplatnění v jiných sesterských organizacích skupiny Vítkovice Machinery Group,\" řekl Novák.

Podle ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD) je současná situace v Vítkovicích pro vládu důležitá také z hlediska situace kolem turecké tepelné elektrárny Adularya, kterou staví Vítkovice Machinery Group. Připomněl, že investici financují Česká exportní banka (ČEB) a Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP), které jsou státní.

\"Elektrárna je v zásadě dokončena, bohužel jsou tam ale problémy se spalováním uhlí, které je třeba ještě opravit,\" uvedl Mládek. \"Je to nepříjemná situace, protože pokud nebude elektrárna plně fungovat, tak hrozí, že se to bude platit z pojištění EGAP,\" řekl.

Prozatímní věřitelský výbor v případě společnosti Vítkovice Power Engineering bude šestičlenný. Jeho členy jsou například banky. Celkové závazky společnosti Vítkovice Power Engineering, která míří do úpadku, přesahují 2,3 miliardy korun. Tato částka zahrnuje dluhy po splatnosti i před splatností.

Skupina Vítkovice Machinery Group má celkem 34 firem. Celá skupina loni měla obrat zhruba 14 miliard korun a konsolidovaný zisk 479 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK