ČSSD podle poslance Votavy odmítá, aby celníci suplovali policii

23.08.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. srpna (ČTK) - Sociální demokracie je proti tomu, aby celní správa jakkoliv suplovala pravomoci policie, uvedl v tiskovém prohlášení poslanec Václav Votava. Ministerstvo financí dnes ohlásilo záměr, podle kterého by celníci mohli vyšetřovat daňové trestné činy. Votava považuje za logické obnovení finanční policie.

Kromě vyšetřování daňových trestných činů by se podle představ ministra financí Andreje Babiše (ANO) měla rozšířit také pravomoc celní správy na prověřování trestních oznámení i u dalších daní, nyní je to u DPH a spotřebních daní. Spolu s tím by celníci měli získat kompetence k vyhledávání, zajišťování a legalizaci výnosů z trestné činnosti.

Předseda sněmovního rozpočtového výboru Votava uvedl, že vyšetřování, sdělení obvinění a návrh na obžalobu přísluší policii. \"Není žádný důvod, aby pod ministerstvem financí vznikala ještě nějaká další policie. Vyšetřování trestných činů v oblasti daní musí zůstat výlučně v kompetenci policie a jejích orgánů,\" dodal.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) na začátku srpna oznámil vznik finanční policie, která by se měla od ledna zaměřit především právě na daňovou kriminalitu. \"Vidíme za zcela logický návrat k obnovení finanční policie v rámci Národní centrály proti organizovanému zločinu,\" uvedl Votava.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK