Americké akcie klesly, trh čeká na vyjádření šéfky Fedu

24.08.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. srpna (ČTK) - Akcie na amerických trzích dnes oslabily. Investoři nadále zvažují pravděpodobnost brzkého zvýšení úrokových sazeb a zaměřují se na nadcházející vystoupení šéfky americké centrální banky (Fed), které by mohlo vnést do této otázky větší světlo.

V závěru obchodování index Dow Jones klesl o 0,35 procenta na 18.48 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 oslabil o 0,52 procenta na 2175,44 bodu. Index technologického trhu Nasdaq uzavřel na 5217,70 bodu se ztrátou 0,81 procenta.

Investoři se zaměřují na otázku dalšího zvýšení úrokových sazeb v nejbližších měsících. Někteří představitelé centrální banky USA (Fed) v posledních dnech naznačili, že úrokové sazby by se mohly zvýšit již v září. Trh bude pozorně sledovat páteční projev šéfky Fedu Janet Yellenové na setkání světových bankéřů v Jackson Hole.

\"Trh v posledních několika týdnech vyčkával a celkem nic se na něm nedělo. Každý čeká, co řekne Yellenová,\" řekl agentuře Reuters Peter Cardillo z newyorské firmy First Standard Financial. Od 8. července se index S&P 500 nepohnul na žádnou stranu o více než jedno procento.

Na příští kroky Fedu se zaměřuje i devizový trh. Americký dolar dnes zpevnil a kurz eura vůči němu klesl na týdenní minimum.

Euro ke konci obchodování oslabilo o 0,4 procenta na 1,1264 USD. Japonský jen klesl k americké měně o 0,2 procenta na 100,40 JPY. Dolar vůči koši šesti měn posílil o 0,2 procenta na 94,76 bodu.

Britská libra vystoupila vůči dolaru na třítýdenní maximum 1,3227 USD. Podporují ji překvapivě příznivé údaje z vývoje britské ekonomiky po červnovém hlasování o odchodu země z EU.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK