Spotřeba nealkoholických nápojů loni vzrostla o 6 pct

25.08.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. srpna (ČTK) - Spotřeba nealkoholických nápojů v Česku loni vzrostla o zhruba šest procent. Každý Čech tak vypil v průměru 212 litrů různých nápojů, předloni to bylo 200 litrů. Za růstem spotřeby stálo především horké loňské počasí. Uvedla to dnes Unie evropských asociací nealkoholických nápojů (UNESDA).

Limonády se na spotřebě nealka podílejí z 57 procent, balená voda téměř z jedné čtvrtiny. Sirupy loni tvořily 15 procent prodejů a džusy pět procent.

V horkých letních měsících lidé pijí obecně více a volí spíše vodu. Naopak v chladnějších měsících preferují slazené nápoje. Podle ředitele Svazu výrobců nealkoholických nápojů Zdeňka Humla Češi rádi zkouší nové nápoje, boom nealkoholických piv je podle něj už spíše minulostí.

\"Lidé teď oproti předchozím letům hodně pijí džusy a ovocné nektary. Stabilně vzrůstá spotřeba kvalitních balených minerálních a pramenitých vod,\" dodal Huml.

V dlouhodobém horizontu podle unie spotřeba nealkoholických nápojů v ČR spíše klesá. Výjimku tvoří balené vody, jejichž spotřeba roste. Ve srovnání se spotřebiteli v jiných evropských státech však Češi v této oblasti patří spíše k průměru. Největší spotřebu nealkoholických nápojů mělo loni Německo, kde si jich každý obyvatel dopřál zhruba 354 litrů. Naopak nejméně nealka vypili v Litvě, a to 118 litrů na obyvatele.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK