Zadlužený Kovosvit dnes vyplatí zaměstnancům červencové mzdy

31.08.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sezimovo Ústí (Táborsko) 31. srpna (ČTK) - Společnost Kovosvit MAS ze Sezimova Ústí dnes vyplatí svým zaměstnancům červencové mzdy. Pošle jim je na účet. Peníze na výplaty poskytl zadlužené firmě nový investor Nordic Investors. ČTK to řekl mediální zástupce společnosti Karel Samec. Podle něj je domluven další úvěr na obnovení provozu firmy a zajištění srpnových výplat.

\"Srpnové výplaty budou vyplaceny ve standardním termínu,\" uvedl Samec. Do konce týdne má nový investor podle domluvy poskytnout provozní finance i na plné obnovení výroby. Pro základ úspěšné restrukturalizace firmy budou klíčové následující týdny, kdy bude firma potřebovat podporu obchodních partnerů i dalších subjektů, dodal Samec.

Finance poskytla skupina Nordic Investors. \"Kovosvit MAS má určitě skvělou budoucnost. Díky vlastnímu vývoji a dlouholetým zkušenostem patří v hi-tech obráběcích strojích mezi šest největších výrobců na světě. Do potíží ji nedostaly problémy ve výrobě, ale přehnaná expozice na ruském trhu,\" uvedl zakladatel Nordic Investors Tomáš Otruba.

Kovosvit řídí od pondělí nový manažerský tým vedený Petrem Karáskem, který se v minulosti podílel například na řízení Jablonexu, Kordárny či Tatry Kopřivnice. Bývalý ředitel Blahoslav Fajmon rezignoval. Společnost momentálně dluží zhruba 700 milionů korun. Problémy jednoho z největších zaměstnavatelů na jihu Čech, kde pracuje zhruba 770 lidí, vyšly najevo přibližně v polovině srpna.

Finanční skupinu Nordic Investors založili v dubnu 2015 advokáti Tomáš Otruba a Jan Petřík, soustředí se zejména na tzv. distressed assets, se kterými mají klíčoví lidé skupiny dlouholeté zkušenosti. Jde o projekty, které mají například problémy s financováním. Strojírenství se tak stává další investiční oblastí Nordic Investors vedle informačních technologií a nemovitostí. Působí v regionu střední Evropy. Firma letos převzala mobilního operátora Air Telecom a švýcarskou společnost eHI eHealth International, která vlastní akcie firmy IZIP. Plánuje obě akvizice propojit a prosadit se v oblasti elektronizace zdravotnictví.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK