Do tendrů Lesů ČR za 3,4 mld. Kč podalo nabídky 36 firem

19.09.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 19. září (ČTK) - Do tendrů Lesů České republiky (LČR) na lesnické práce a prodej dřeva v letech 2017 až 2021 podalo nabídky 36 subjektů. Jsou mezi nimi všechny přední české lesnické firmy. Předpokládaná hodnota soutěžených prací je 3,4 miliardy korun. Vítězné firmy by na jednotlivých územních jednotkách měly začít pracovat od ledna 2017. Loni se do tendrů 2016+ hlásilo 39 firem. ČTK to dnes řekla mluvčí LČR Eva Jouklová. Lesům ČR patří polovina lesů v zemi, tendry se týkají zhruba pětiny území.

Termín pro zaslání nabídek skončil dnes v 10:00, většina firem nabídky na podnik přinesla dnes ráno. Po 10:00 začalo za účasti zhruba 40 zástupců lesnických firem veřejné otevírání obálek. Následně začnou nabídky zkoumat hodnotící komise. Předběžné výsledky oznámí státní lesy v úterý. Jediným hodnotícím kritériem, po splnění kvalifikačních požadavků, je nabídnutá cena. Smlouvy s vítězi by měl podnik uzavírat koncem listopadu.

Předmětem tendru 2017+ je soutěž o celkem 48 územních jednotek. Z toho na 28 jednotkách jde o takzvanou komplexní zakázku, při níž vítěz zajišťuje pěstební práce i těžbu a s dřevem následně obchoduje. Komplexní zakázka o odhadovaném objemu 2,8 miliardy korun je nejhodnotnější a firmy o ni mají největší zájem. U 14 jednotek jde o soutěž pouze na pěstební práce v objemu 434 milionů korun. U zbývajících šesti jednotek je předmětem soutěže těžba s prodejem dřeva, souhrnná hodnota u ní je 168 milionů korun.

V loňském tendru 2016+ zvítězila společnost Uniles ze skupiny Agrofert ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Uniles je největším obchodním partnerem Lesů ČR. Z 57 jednotek loni Uniles získal 12 kontraktů. Alespoň jeden kontrakt získalo 21 subjektů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK