Tabákové firmě BAT klesl loni v ČR zisk o 43 pct na156 mil.Kč

19.09.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. září (ČTK) - Tabákovému koncernu British American Tobacco (BAT) v Česku loni klesl zisk o 42,7 procenta na 155,8 milionu korun. Tržby z prodeje zboží se zvýšily na 12,5 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou firma zveřejnila ve Sbírce listin. Společnost je druhou největší na českém trhu s cigaretami, prodává například značky Lucky Strike a Pall Mall. Loni jí podíl na českém trhu klesl.

\"Celkový objem prodaných cigaret společnosti poklesl za rok 2015 o 2,7 procenta, zatímco celoroční tržní podíl klesnul o 0,6 procentního bodu na 20,1 procenta,\" uvedla firma. Pokles je podle ní daný dlouhodobě oslabující značkou Viceroy, která loni ztratila 1,1 procentního bodu, protože kuřáci hledali levnější varianty. Za úspěch naopak společnost označila značku Rothmans, jejíž prodej loni meziročně vzrostl o 0,7 procentního bodu na 2,6 procenta tržního podílu a Lucky Strike, kterou kouří 2,5 procenta trhu. Polepšila si také značka HB.

\"Společnost do budoucna plánuje pokračování a rozvoj svých dosavadních aktivit a v roce 2016 očekává opět zisk,\" uvádí zpráva. Firma loni v Česku zaměstnávala v průměru 137 lidí, stejně jako předloni.

British American Tobacco v Česku cigarety nevyrábí, do země je dováží a dále prodává. Mezi hlavní značky v nabídce firmy patří vedle jmenovaných Steels, Dunhill či Vogue.

Jedničce domácího tabákového trhu, kutnohorskému výrobci cigaret Philip Morris, loni meziročně vzrostl čistý zisk o 14 procent na 2,6 miliardy korun. Tržby bez spotřební daně a DPH klesly o 22,7 procenta na 10,9 miliardy Kč, kvůli změně provozního modelu jsou ale údaje o tržbách podle společnosti meziročně neporovnatelné.

Celkový trh cigaret v Česku loni podle společnosti vzrostl o 1,7 procenta na 20,4 miliardy kusů prodaných cigaret.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK