Dolar po komentáři z Japonska a před debatou v USA klesá

26.09.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 26. září (ČTK) - Americký dolar dnes oslabuje. Může za to komentář guvernéra japonské centrální banky (BOJ) Haruhika Kurody a nervozita před debatou prezidentských kandidátů v USA, která se uskuteční v noci na úterý SELČ.

Kolem 17:40 SELČ euro vůči dolaru posílilo o 0,4 procenta na 1,1272 USD a k jenu kleslo o 0,4 procenta na 113,05 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o 0,8 procenta na 100,29 JPY.

Kuroda dnes naznačil, že BOJ je připravena použít všechny možné nástroje, aby docílila svého dvouprocentního inflačního cíle. Uvedl však, že nyní nepočítá s velkým snížením nebo zvýšením nákupu dluhopisů. Komentář zmírnil spekulace, že BOJ zvažuje snížení nákupu dluhopisů a podpořil názor, že BOJ ponechá v platnosti svoji současnou měnovou politiku, která způsobila posílení jenu. Od ledna, kdy BOJ šokovala trhy zavedením záporných úrokových sazeb, jen posílil k dolaru o více než 17 procent.

\"BOJ řekla, budeme pokračovat současnou cestou,\" řekl agentuře Reuters stratég firmy Oanda Alfonso Esparza. \"To znamená, že jen bude pokračovat v posilování.\"

Trhy jsou také nervózní před dnešní debatou kandidátů na prezidentskou funkci v USA, Hillary Clintonovou a Donaldem Trumpem, která má začít v úterý v 03:00 SELČ. Podle analytiků většina účastníků na trhu čeká, co z dnešní debaty vzejde.

K růstu jenu dnes také přispělo páteční snížení ratingu Turecka do neinvestičního pásma a nejistota kolem výsledku setkání předních světových producentů ropy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK