ČNB neukončí intervence dříve než ve 2. čtvrtletí 2017

29.09.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. září (ČTK) - Bankovní rada České národní banky dnes zopakovala, že vidí jako pravděpodobné ukončení režimu devizových intervencí v polovině roku 2017. Rada zároveň uvedla, že kurzový závazek neukončí dříve než ve druhém čtvrtletí 2017. Na tiskové konferenci po jednání rady to řekl guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Guvernér v polovině měsíce řekl, že čas na ukončení devizových intervencí by mohl nastat ve druhé polovině příštího roku. Analytici tento krok tehdy označili za slovní intervenci proti tlakům na posilování kurzu koruny. Podle odhadů ekonomů vývoj na devizových trzích vedl k největšímu měsíčnímu objemu intervencí ČNB na devizovém trhu v letošním roce. Například hlavní ekonom ING Jakub Seidler odhadl, že během září ČNB intervenovala za 70 až 80 miliard korun. Od listopadu 2013 do konce července přitom ČNB celkově intervenovala za zhruba 563 miliard korun.

Podle ekonomů bude záviset konec kurzového závazku také na politice Evropské centrální banky. Mohla by totiž posunout termín na ukončení programu výkupu cenných papírů.

Rizika pro vývoj odhadovaný centrální bankou jsou podle Rusnoka vyrovnaná.

Bankovní rada dnes opět nechala úrokové sazby na historických minimech a rozhodla o pokračování režimu devizových intervencí s cílem udržet kurz poblíž 27 Kč/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK