Americké akcie díky zotavení Deutsche Bank výrazně oživily

30.09.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. září (ČTK) - Americké akciové trhy dnes výrazně oživily a jejich hlavní indexy získaly téměř jedno procento. Wall Street se vydala vzhůru díky finančnímu sektoru, který podpořilo prudké oživení akcií Deutsche Bank jako důsledek ústupu obav z jejího pádu.

Dow Jonesův index v závěru stoupl o 0,91 procenta na 18.308,15 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 posílil o 0,80 procenta na 2168,25 bodu, zatímco index trhu Nasdaq uzavřel se ziskem 0,81 procenta na 5312,0 bodu.

Za celý týden všechny tři indexy mírně posílily a vykázaly třetí týden růstu po sobě. Za třetí čtvrtletí Dow Jones získal 2,1 procenta, S&P posílil o 3,3 procenta a Nasdaq přidal 9,7 procenta.

Index finančního sektoru vzrostl o téměř dvě procenta a zažil nejlepší den za zhruba dva měsíce. Akcie Deutsche Bank obchodované v USA posílily o více než 15 procent po zprávě agentury AFP, že americká vláda jedná s bankou o urovnání sporu o hypoteční cenné papíry \"pouze\" za 5,4 miliardy dolarů.

Na trhu v minulých dvou týdnech narůstaly obavy o osud největší německé banky po zprávách, že Washington od ní žádá 14 miliard dolarů. Ve čtvrtek večer a dnes ráno akcie banky padaly na nová rekordní minima po zprávách, že některé hedgeové fondy ruší u Deutsche Bank pozice a stahují od ní hotovost.

\"Jde o přehnanou reakci na čtvrteční výprodej a obavy investorů ze srovnávání Deutsche Bank s Lehman Brothers,\" komentoval agentuře Reuters dnešní vzestup akcií Alan Lancz z firmy Alan B. Lancz & Associates.

K růstu akcií přispěl i vzestup cen ropy v minulých dnech po rozhodnutí OPEC snížit těžbu. Index energetického sektoru vzrostl o více než 1,5 procenta.

Na devizovém trhu se kurz eura zotavil a smazal počáteční vysoké ztráty k většině dalších měn, které vyvolaly rostoucí obavy investorů o zdraví Deutsche Bank. Během dne se situace na trzích začala zklidňovat s tím, jak postupovalo oživování akcií největší německé banky.

Euro k dolaru končilo na 1,1235 USD se ziskem 0,1 procenta po dopoledním sestupu až na devítidenní minimum 1,1153 USD. Dolar vůči japonskému jenu posílil o 0,3 procenta na 101,35 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK