Moscovici: Řecko může dostat další část finanční pomoci

10.10.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lucemburk 10. října (zpravodaj ČTK) - Řecko podle názoru Evropské komise splnilo podmínky k tomu, aby mohlo dostat dalších až 2,8 miliardy eur (téměř 76 miliard Kč) z třetího záchranného programu. Novinářům to při příchodu na dnešní jednání ministrů financí eurozóny řekl evropský komisař pro hospodářské a měnové otázky Pierre Moscovici. Je tedy pravděpodobné, že Atény budou mít peníze velmi brzy k dispozici.

Jednání s řeckou stranou, která se táhla několik měsíců a která tomuto závěru předcházela, byla podle Moscoviciho složitá. Komisař ocenil podle něj ohromnou práci, kterou řecká vláda při prosazování dohodnutých reforem odvedla. Moscovici dnes prohlásil, že Řecko splnilo všech 15 požadavků potřebných k tomu, aby mohlo novou tranši záchranného programu získat. Ministři financí eurozóny by tak dnes mohli dát politickou \"zelenou\" k uvolnění peněz - jejich faktické zpřístupnění už ale bude na Evropském stabilizačním mechanismu (ESM).

Šéf euroskupiny, nizozemský ministr financí Jeroen Dijsselbloem, ale při příchodu poznamenal, že sice zatím \"slyšel optimistické zprávy,\" potřebuje ale nejdříve znát pohled věřitelských institucí na snahy Řecka. Pokud Atény splnily vše, co splnit měly, není ale podle něj důvod peníze neposkytnout.

Silně zadlužené Řecko se loni v létě dohodlo s eurozónou na třetím záchranném programu, v jehož rámci by mělo v průběhu tří let obdržet až 86 miliard eur (2,3 bilionu Kč). Podmínkou byly tvrdé reformy. Atény už získaly 10,3 miliardy eur (přes 278 miliard Kč).

Eurokomisař dnes poznamenal, že doufá v plné zapojení Mezinárodního měnového fondu (MMF) do programu, dodalo by mu podle něj věrohodnost a jistotu. Zapojení fondu si přeje Německo. MMF ale má stále pochybnosti o udržitelnosti řeckého dluhu za stávajících podmínek záchranného programu a se vstupem do něj váhá. Zřejmé to bylo i v minulých dnech na podzimním zasedání ve Washingtonu.

Moscovici dnes doplnil, že pokud se Řecku podaří do konce roku dokončit druhou prověrku toho, jak dohodnutý program plní, bude možné se i s MMF domluvit na \"globální dohodě\". Ta by se týkala i dluhové úlevy zadluženému Řecku.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK