Akcie v USA po slabších výsledcích klesly z maxim za dva týdny

25.10.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 25. října (ČTK) - Americké akciové trhy dnes mírně oslabily a jejich širší index sestoupil z pondělního dvoutýdenního maxima. Náladu na Wall Street zhoršilo zklamání z výsledků a výhledů některých velkých společností. Investoři se nadále zaměřují na načasování dalších kroků americké centrální banky (Fed) ve zpřísňování měnové politiky.

Dow Jonesův index v závěru obchodování klesl o 0,30 procenta na 18.169,27 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 oslabil o 0,38 procenta na 2143,16 bodu. Index technologického trhu Nasdaq uzavřel na 5283,40 bodu se ztrátou 0,50 procenta.

Trh oslabil zejména tříprocentní pokles akcií společnosti 3M, která snížila celoroční výhled zisku a tržeb. Srazil je také desetiprocentní propad akcií výrobce bílého zboží Whirlpool. Po čtvrtletních výsledcích výrazně klesly rovněž akcie automobilky General Motors a výrobce těžkých strojů Caterpillar, téměř čtyři procenta naopak získaly akcie výrobce spotřebního zboží Procter & Gamble.

Wall Street se nyní připravuje na zasedání měnového výboru Fedu. Příští týden se sice zvýšení sazeb nečeká, investoři ale budou pozorně sledovat signály ohledně budoucího vývoje. Zhruba tři čtvrtiny obchodníků oslovených agenturou Reuters čekají další zvýšení základní sazby na prosincovém zasedání, tedy rok po její prvním zvýšení z minima.

Americký dolar vystoupil až na několikaměsíční maxima vůči euru i jenu, později však zisky smazal. Dolar těží z rostoucího očekávání, že Fed ještě do konce letošního roku zvýší úrokové sazby. Později ale euro a britská libra vůči dolaru posílily poté, co guvernér britské centrální banky zpochybnil další uvolňování měnové politiky v Evropě.

Ke konci obchodování dolarový index ke koši šesti světových měn po vzestupu na osmiměsíční maximum klesl o 0,1 procenta na 98,687 bodu. Euro vůči dolaru zpevnilo o 0,1 procenta na 1,0890 USD a oživilo z poklesu až na 1,0851 USD, kde bylo nejníže od počátku března. Dolar vůči japonskému jenu zůstal beze změny kolem 104,18 JPY po vzestupu až na téměř tříměsíční maximum 104,87 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK