Můžete svému zaměstnavateli způsobit škodu? "Pojistka na blbost" vás ochrání

26.10.2016 | , ČSOB Pojišťovna
SEO články


Stačí ztracené klíče od kanceláře nebo káva vylitá do pracovního notebooku a váš zaměstnavatel kvůli vaší nepozornosti přijde i o desítky tisíc korun, které po vás může zpětně vymáhat. Právě proto se vám vyplatí mít uzavřené pojištění odpovědnosti, mezi lidmi známé jako "pojistka na blbost".

Jak pojištění odpovědnosti funguje?

V případě, že zaměstnavateli způsobíte škodu, může po vás zaměstnavatel vyžadovat její náhradu. Za to se na něj nemůžete zlobit, je to jeho právo. Kdyby někdo způsobil škodu vám, také byste se určitě náhrady dožadovali. Jistá věc je, že vás ani vaši peněženku úhrada napáchané škody nepotěší. Zaměstnavatel po vás totiž může vyžadovat úhradu škody až do výše čtyř a půl násobku vašeho průměrného měsíčního platu. Jestliže se chcete podobně nepříjemným situacím vyhnout, měli byste mít uzavřenou pojistku, tedy pojištění odpovědnosti zaměstnance. Pokud budete mít pojistku, uhradí za vás vyčíslenou částku pojišťovna.

Škoda se dá napáchat v jakémkoliv zaměstnání

Ačkoliv by se na první pohled mohlo zdát, že v některých zaměstnáních pojištění odpovědnosti potřebovat nebudete, opak bývá pravdou. Stačí se zamyslet, jaké pomůcky a věci k výkonu své profese používáte a přitom vám nepatří. Stačí ťuknout při pojíždění městem svěřené služební auto či ho dokonce nabourat, poškodit pracovní stroj, zjistit manko v pokladně nebo pádem o zem rozbít služební mobilní telefon. K nejčastěji řešeným případům patří také již výše zmíněná ztráta klíčů, ať už od kanceláře či služebního vozidla, či zničená elektronika.

Pojištění odpovědnosti si nastavte podle potřeb

Jiné pojištění odpovědnosti bude potřebovat řidič z povolání a jiné sekretářka generálního ředitele. Je samozřejmě nesmysl, aby sekretářka platila stejnou částku jako řidič a naopak. Proto si můžete pojištění odpovědnosti za škodu nastavit tak, aby přesně odpovídalo rizikům plynoucím z výkonů vašeho povolání a krylo je. Vybrat si můžete vlastní limity plnění nebo úroveň spoluúčasti. Tak se vám nestane, že byste něco platili zbytečně.

Rozhodli jste se chovat zodpovědně a pro všechny případy si pojištění odpovědnosti sjednat? Gratulujeme. Teď už váš rozpočet žádná škoda v zaměstnání nenaruší.

Autor článku

reklama  

Články ze sekce: SEO články