Americké akcie klesly po zprávě o prošetřování e-mailů Clintonové

28.10.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. října (ČTK) - Americké akcie dnes mírně oslabily. Reagovaly tak na zprávu, že americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) bude zkoumat další nově objevené e-maily ze soukromého účtu demokratické kandidátky na prezidentku Hillary Clintonové. Zpráva vyvolala na akciovém trhu nejistotu ohledně výsledku prezidentských voleb.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si dnes odepsal 0,05 procenta a uzavřel na 18.161,19 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 0,31 procenta a obchodování zakončil na 2126,41 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite se snížil o 0,50 procenta na 5190,10 bodu.

Za celý týden si Dow Jonesův index připsal 0,1 procenta. S&P 500 naopak klesl o 0,7 procenta a Nasdaq se propadl dokonce o 1,3 procenta.

Ředitel FBI James Comey v dopise zaslaném šéfům obou komor Kongresu uvedl, že vyšetřovatelé objevili další e-maily odeslané ze soukromého účtu Clintonové. Chtějí zjistit, zda neobsahují citlivé vládní informace. Comey nebyl s to sdělit, jak dlouho vyšetřování potrvá.

Akciovému trhu dnes nezabránila v poklesu ani zpráva ministerstva obchodu, podle které ekonomika USA rostla ve třetím čtvrtletí nejrychleji za dva roky. Hrubý domácí produkt se zvýšil o 2,9 procenta po růstu o 1,4 procenta v předchozích třech měsících.

Na devizovém trhu se dolar kvůli politické nejistotě vyvolané zprávou o prošetřování e-mailů Clintonové propadl až na osmidenní minimum vůči euru. V závěru obchodování v New Yorku si jednotná evropská měna vůči dolaru připisovala 0,8 procenta na 1,0984 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK