Likvidátor Harvardského holdingu podal návrh na jeho insolvenci

02.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. listopadu (ČTK) - Likvidátor Harvardského průmyslového holdingu (HPH) Zdeněk Častorál podal návrh na insolvenci společnosti. Častorál, který funkci likvidátora HPH vykonává 16 let, to dnes řekl ČTK. Holding má asi 240.000 podílníků. Likvidaci a konání valných hromad HPH provází už řadu let mnoho právních sporů. Vyjádření předsedy představenstva HPH ČTK zjišťuje.

HPH, který vznikl z Harvardských privatizačních fondů zakladatele Viktora Koženého, byl podle Častorála v devadesátých letech minulého století v ČR napaden ekonomickou kriminalitou. Za tuto trestnou činnost byli pravomocným rozsudkem Vrchního soudu v Praze z října 2012 odsouzeni Kožený a pozdější likvidátor fondů Boris Vostrý k nejvyšším trestům odnětí svobody a současně jim byla uložena povinnost k náhradě škody dnes přesahující 17 miliard Kč. Odsuzující rozsudek se týkal let 1995 až 1997. K náhradě škody nedošlo, dodal.

Častorál tvrdí, že trestná činnost odsouzených a dalších osob s nimi spřízněných přesahuje období roku 1997, a po tomto datu, zejména po roce 2002 za aktivní pomoci a spolupráce statutárních orgánů společnosti dochází k legalizaci výnosů z trestné činnosti odsouzenými a dalšími spolupracujícími osobami. Na tyto podněty podle něj nebylo reagováno, trestní oznámení odkládána a stížnosti dozorující státní zástupkyní zamítány z nepochopitelných důvodů.

Vymáhání majetku ve prospěch akcionářů je podle Častorála ztíženo i tím, že již ve dvou případech soudy neosvobodily HPH od soudních poplatků, které činí mnohamilionové částky. Tím je HPH omezen ve vymáhání majetku nebo dokonce zbaven možnosti uplatňovat nároky v odvolacím řízení. Naopak insolvenční správce ze zákona by soudní poplatky neplatil.

Častorál míní, že návrh umožní insolvenčnímu správci pokračovat v řízeních k vymáhání majetku, protože ze zákona je osvobozen od soudních poplatků. Šetření vyvedení rozsáhlého majetku z HPH do takzvaných trustů na Kypr se v insolvenci nezastavuje a může napomoci k návratu majetku do společnosti a eliminovat činnost osob, které tomu brání. Po uspokojení věřitelů se společnost opět vrátí do likvidace a bude možné formou likvidačního zůstatku uspokojit akcionáře, podotkl.

Podle účetních závěrek z minulých let měl majetek HPH činit 24 miliard korun. Odvolací pražský vrchní soud uložil v roce 2012 Koženému a Vostrému tresty deset a devět let vězení. Muži podváděli při obchodech s cennými papíry a HPH způsobili podle verdiktu škodu přes deset miliard korun. Oba jsou stíhaní jako uprchlí, škodu mají nahradit. Kožený měl zaplatit zhruba 8,3 miliardy a úroky, Vostrý přes 2,2 miliardy a úroky.

Z dřívějších informací Častorála vyplývá, že majetek holdingu spočívá především v zástavních smlouvách a směnkách za Koženého firmami. Majetek je daleko širší a Častorál ho podle svých slov po pravomocném odsouzení Koženého a Vostrého vymáhal.

fd mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK