Rada ČNB bude jednat o měnové politice, zveřejní novou prognózu

03.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. listopadu (ČTK) - Bankovní rada České národní banky dnes bude jednat o nastavení úrokových sazeb a režimu devizových intervencí. Podle odhadů ekonomů bankovní rada sazby nechá na nulové úrovni, stejně tak nechá beze změny závazek držet korunu nad hranicí 27 korun za euro. ČNB zveřejní i novou makroekonomickou prognózu, ani v ní ekonomové výraznější změny nečekají. Podle srpnové prognózy počítá letos ČNB s růstem ekonomiky o 2,4 procenta a v roce 2017 o tři procenta.

\"ČNB nepřijde s žádnou změnou v nastavení měnových podmínek, ani nebude konkrétnější ohledně načasování konce intervencí. V prognóze zřejmě zůstane inflace bez podstatné změny, zatímco u HDP v roce 2017 je otázka, zda ČNB lehce nesníží výhled na úroveň tržního konsensu,\" uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Bankovní rada na konci září uvedla, že jako pravděpodobný termín ukončení režimu devizových intervencí vidí polovinu roku 2017. Zároveň uvedla, že kurzový závazek neukončí dříve než ve druhém čtvrtletí 2017. Guvernér ČNB Jiří Rusnok před několika dny řekl, že oslabování koruny prostřednictvím devizových intervencí by ČNB mohla za určitých podmínek ukončit až v roce 2018. Intervence banka zahájila před třemi roky.

Dnešního zasedání bankovní rady se zúčastní všech sedm členů rady.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK