Erste Bank za tři čtvrtletí zvedla zisk o 54 pct na 1,18 mld. eur

04.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 4. listopadu (ČTK) - Rakouská finanční skupina Erste Group Bank, která ovládá Českou spořitelnu, zvýšila za letošní první tři čtvrtletí čistý zisk meziročně o víc než 54 procent na 1,18 miliardy eur (31,9 miliardy Kč). Provozní výnosy klesly kvůli nízkým úrokovým sazbám o 2,6 procenta na 4,96 miliardy eur. Výsledky dnes banka sdělila ČTK.

V samotném třetím čtvrtletí čistý zisk vzrostl o víc než pětinu na 337,4 milionu eur a provozní výnosy se snížily o necelá tři procenta na 1,64 miliardy eur. Růst čistého zisku za čtvrtletí je mírně pod odhady analytiků.

Aktiva bance ke konci září vzrostla na 206,8 miliardy eur ze 199,7 miliardy na konci loňska. \"Kvalita aktiv se neustále zlepšuje a jako důsledek toho ještě více poklesl objem natvořených opravných položek,\" uvedl generální ředitel Erste Group Bank Andreas Treichl.

Provozní náklady se meziročně zvýšily o necelá čtyři procenta na 2,96 miliardy eur podle banky v důsledku vyšších výdajů na informační technologií a zaměstnance. Provozní zisk za tři čtvrtletí kvůli tomu klesl o víc než desetinu těsně pod dvě miliardy eur.

Erste je klíčovým hráčem na bankovním trhu střední a východní Evropy. Vedle České republiky a Rakouska působí v Rumunsku, na Slovensku, v Maďarsku, v Chorvatsku a v Srbsku. České spořitelně, která je největší českou bankou podle počtu klientů, za letošní tři čtvrtletí stoupl čistý zisk o 7,1 procenta na 11,9 miliardy korun. Provozní zisk se ale snížil o 6,1 procenta na 15,2 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK