Veřejné finance budou podle odhadů ČNB v roce 2017 vyrovnané

04.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. listopadu (ČTK) - Veřejné finance by měly být podle odhadů České národní banky (ČNB) v příštím roce vyrovnané. V předchozí prognóze přitom ČNB odhadovala přebytek 0,1 procenta. Pro letošek zvýšila deficit na 0,3 procenta ze srpnových 0,1 procenta. Pro rok 2018 odhaduje přebytek veřejných financí na 0,4 procenta. Vyplývá to ze shrnutí Zprávy o inflaci, které dnes zveřejnila ČNB.

Loni klesl deficit veřejných financí na nejnižší hodnotu 0,4 procenta HDP. Česko tak bylo v rámci Evropské unie mezi šesti nejlepšími zeměmi. EU požaduje deficit pod třemi procenty.

Ministerstvo financí počítá v červencové prognóze letos s deficitem veřejných financí 0,3 procenta HDP. Pro příští rok ministerstvo v červencové prognóze odhad nezveřejnilo, ale v Konvergenčním programu z jara odhaduje na příští rok deficit 0,5 procenta.

Klesat by měl podle ČNB i celkový vládní dluh, který je tvořen dluhem vlády a dluhy zdravotních pojišťoven, mimorozpočtových fondů a místních rozpočtů. Letos by měl jeho podíl k HDP činit 39 procent HDP, příští rok by to mělo být 37,9 procenta a v roce 2018 jen 36,2 procenta HDP. Podle kritérii pro přijetí eura by vládní dluh neměl překročit 60procentní hranici. V absolutní výši by ale dluh měl podle odhadů ČNB růst.

Česká národní banka v nové prognóze, kterou představila ve čtvrtek, zlepšila odhad vývoje české ekonomiky v letošním roce na 2,8 procenta. Naopak výhled růstu hrubého domácího produktu pro příští rok zhoršila na 2,9 procenta. V předchozí srpnové prognóze ČNB počítala letos s růstem o 2,4 procenta a v roce 2017 o tři procenta. V roce 2018 by podle odhadu ČNB měla ekonomika vzrůst o 2,9 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK