Poptávka po letecké dopravě rostla v září nejrychleji za 7 měsíců

04.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 4. listopadu (ČTK) - Globální poptávka po mezinárodní osobní letecké přepravě vzrostla v září o sedm procent, což je nejvýraznější nárůst za posledních sedm měsíců. K růstu přispěl zejména Blízký východ a oblast Asie a Tichomoří. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA).

\"Aerolinky z Blízkého východu a z Asie a Tichomoří vykázaly nejrychlejší nárůst přepravy už čtvrtý měsíc za sebou, v obou případech dvouciferným procentním tempem. Nicméně každý region zaznamenal solidní meziroční růst, a to o více než čtyři procenta,\" uvedla IATA.

Kapacita přepravy se zvýšila o 6,6 procenta, zatímco obsazenost letadel vzrostla o 0,3 procentního bodu na 81,1 procenta.

V září se zvýšila i poptávka po přepravě nákladů, a to o 6,1 procenta. Nákladní přeprava se zvyšuje už šest měsíců za sebou a zářijový nárůst byl nejvyšší od února 2015, kdy vypukla stávka v přístavech na západním pobřeží USA. IATA upozornila, že k nárůstu tentokrát přispěly i mimořádné události, jako jsou potíže se smartphony Galaxy Note 7 společnosti Samsung a bankrot jihokorejského námořního přepravce Hanjin.

IATA podle svých internetových stránek sdružuje zhruba 265 leteckých společností, které se na celosvětové letecké přepravě podílejí zhruba 83 procenty. Mezi členy sdružení patří i České aerolinie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK