Brno vykoupí minoritní akcionáře Veletrhů, za akcii dají 6,40 Kč

04.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 4. listopadu (ČTK) - Valná hromada Veletrhů Brno dnes schválila hromadný výkup akcií společnosti od minoritních akcionářů. Těch je 3850 a vlastní 6,3 milionu akcií. Tržní hodnota jedné akcie je podle znaleckého posudku 6,40 koruny, nominální hodnota je deset korun. Město jako majoritní akcionář a vlastník 95 procent akcií bude muset vyplatit zhruba 40 milionů korun, posléze se stane stoprocentním akcionářem.

 

Jeden z minoritních akcionářů Jiří Lengál předložil protinávrh, v němž požadoval zvýšit cenu akcie na 14,20 koruny. Podle něj společnost NSG Morison, která zpracovala posudek, opominula skutečnou hodnotu společnosti. Valná hromada však tento návrh neschválila. Primátor Petr Vokřál (ANO) jako člen představenstva uvedl, že město kupovalo akcie za cenu 3,70 koruny za kus. \"Cena 6,40 koruny je výrazně vyšší,\" poznamenal Vokřál.

Město muselo k takzvanému squeeze-outu, tedy hromadnému výkupu akcií, protože při nákupu akcií od Messe Düsseldorf překročilo hranici 90 procent. Akcionáře musí vyplatit do deseti dnů od okamžiku, kdy bude provedený zápis na majetkovém účtu v evidenci zaknihovaných cenných papírů.

Brno se stalo majoritním akcionářem letos na konci března, když dokončilo odkup akcií od německého majitele. Zaplatilo za 61 procent akcií 225 milionů korun, společnost také musela Němcům splatit podřízenou půjčku v hodnotě cca 370 milionů korun.

Valná hromada také schválila změnu stanov a nově bude mít sedmičlenné představenstvo. V době, kdy většinu akcií vlastnily Messe Düssledorf, bylo devítičlenné. Rozšířit se má naopak počet členů dozorčí rady ze tří na pět. Odstoupil z ní náměstek primátora Matěj Hollan (Žít Brno) a stávající členy Janu Vaculíkovou a Jaroslava Kacera (TOP 09) doplní další tři koaliční brněnští zastupitelé Michaela Dumbrovská (KDU-ČSL), Petr Bořecký (ANO) a Karla Hofmannová (Žít Brno).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK