V USA vzniklo méně míst, než se čekalo, nezaměstnanost ale klesla

04.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington/New York 4. listopadu (ČTK) - Americká ekonomika v říjnu vytvořila zhruba 161.000 pracovních míst, což je méně, než se čekalo. Míra nezaměstnanosti se ale snížila na 4,9 procenta ze zářijových pěti procent. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo americké ministerstvo práce. Analytici upozorňují, že růst počtu nových pracovních míst zůstává silný, což posiluje pravděpodobnost, že americká centrální banka (Fed) v prosinci zvýší úrokové sazby.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru předpokládali, že v říjnu vznikne 175.000 nových pracovních míst a že míra nezaměstnanosti klesne na 4,9 procenta. Ministerstvo současně zpřesnilo údaje za srpen a září směrem vzhůru. Za tyto dva měsíce tak vzniklo o 44.000 pracovních míst více, než se doposud uvádělo.

Průměrná hodinová mzda se meziročně zvýšila o 2,8 procenta. To je nejvyšší nárůst za posledních sedm let.

Zpráva o situaci na trhu práce přišla jen čtyři dny před americkými prezidentskými volbami. Další statistika ukázala, že tempo ekonomického růstu v USA ve třetím čtvrtletí zrychlilo. Ekonomové ale neočekávají, že by zpráva měla na volební kampaň nějaký větší vliv.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK