Akcie na pražské burze v týdnu propadly o 3,4 procenta

04.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. listopadu (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu výrazně oslabily, od minulého pátku se index PX propadl o 3,4 procenta na 893,8 bodu. Největší růst zaznamenaly akcie nápojové společnosti Stock Spirits, nejhůře se naopak vedlo cenným papírům bankovní skupiny Erste, vyplývá z výsledků burzy. Předchozí týden akcie nepatrně klesly.

\"Hlavní událostí uplynulého týdne bylo středeční zasedání americké centrální banky Fed. To podle očekávání významnější informace nepřineslo. Jedním z důvodů mohou být i nadcházející prezidentské volby v USA. Fed naznačil, že stav ekonomiky se vyvíjí dobrým směrem, ale pro zvýšení sazeb je třeba další pozorování. Riziková aktiva zažívají nervozitu před americkými volbami a ani domácí trh tomu neodolal,\" popsal situaci na finančních trzích analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce klesající akcií týdne byla Erste Group, která přišla o 9,5 procenta na 711 Kč. Erste sice oznámila relativně solidní výsledky za třetí kvartál, ale výhled na rok 2017 byl nižší, než trh čekal.

Naopak nejvíce rostoucí akcií týdne byla Stock Spirits, která přidala 4,2 procenta na 49,7 Kč. U firmy se objevily informace, že významný minoritní akcionář opětovně vyslovil nesouhlas s některými kroky managementu společnosti. \"Domníváme se, že šlo o technickou korekci předešlého propadu,\" uvedl Vaníček.

Trh se v příštím týdnu zaměří především na prezidentské volby v USA. V Evropě budou výsledky známy ve středu časně ráno. Scénář výhry Donalda Trumpa trhy vnímají negativně. \"V tomto scénáři bychom očekávali prodejní tlak na riziková aktiva, který by měl postupně vypršet v několika následujících týdnech. Naopak výhra Hillary Clintonové by byla trhem vnímána jako pozitivní signál a měla by přerušit aktuální nervozitu na trhu. V tomto scénáři bychom očekávali návrat trhu k maximálním úrovním. Makroekonomická data i výsledková sezona půjdou spíše stranou zájmu trhu,\" dodal.

fd rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK