Americké akcie po sdělení FBI ke Clintonové silně oživily

07.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. listopadu (ČTK) - Americké akcie po devíti dnech ztrát prudce oživily a jejich hlavní indexy v prvních minutách dnešního obchodování přidávaly zhruba 1,5 procenta. Wall Street podpořilo den před prezidentskými volbami oznámení FBI, že nedoporučí trestní stíhání demokratické kandidátky Hillary Clintonové.

Dow Jonesův index zahájil den vzestupem o 1,2 procenta a před 16:00 SEČ získával asi 1,5 procenta. Zhruba stejným tempem zpevňoval i širší index S&P 500 a index technologického trhu Nasdaq Composite.

Šéf FBI James Comey v neděli uvedl, že nově nalezené e-maily neukazují na to, že by Clintonová porušila zákon. Před deseti dny přitom Comey oznámil, že FBI vzhledem k nálezu dalšího více než půl milionu e-mailů obnovuje vyšetřování případu používání soukromého e-mailového serveru Clintonové z doby, kdy byla ministryní zahraničí. Zpráva v minulých dnech přispěla k růstu šancí na výhru republikánského kandidáta Donalda Trumpa, což akcie sráželo dolů. Devítidenní nepřerušený propad indexu S&P 500 byl nejdelší od roku 1980.

Investoři považují Clintonovou za kandidátku, která by v ekonomické politice Spojených států nic zásadního neměnila. Případné Trumpovo vítězství mají spojeno spíše s nejistotou ohledně dalšího politického i ekonomického vývoje země.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK