Ceny ropy zůstávají před volbami v USA beze změn

07.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 7. listopadu (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích zůstávají před úterními prezidentskými volbami v USA bez větších změn. Trh podpořilo zmírnění obav z dopadů voleb na ekonomiku, naopak silný dolar a pochybnosti o plánu Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) omezit těžbu ropu tlačily dolů.

Cena severomořské ropy Brent byla kolem 18:20 SEČ proti pátečnímu závěru beze změny na 45,70 USD za barel. Americká lehká ropa WTI ale přidávala 0,7 procenta na 44,40 USD. Oba druhy ropy jsou po poklesu z minulého týdne asi 15 procent pod maximy z počátku října.

Obavy z dopadů voleb na americkou ekonomiku se zmírnily díky zvýšení šancí demokratické kandidátky Hillary Clintonové na vítězství. Přispěla k tomu zpráva, že FBI nebude Clintonovou stíhat za to, že v době, kdy byla ministryní zahraničí odesílala tajné služební e-maily ze svého soukromého poštovního účtu. Dolar ale díky této zprávě výrazně posílil, což ropu a další komodity oslabilo.

Členové OPEC se v září předběžně dohodli na prvním snížení těžby za osm let, podrobnosti by měli dojednat na svém oficiálním zasedání 30. listopadu ve Vídni. Na trhu však přetrvávají pochybnosti, zda se dohodu podaří dovést do konce.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 45,70 45,69 New York - Nymex WTI prosinec 44,40 44,07

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK