Americké akcie a dolar v sázkách na Clintonovou výrazně vzrostly

07.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. listopadu (ČTK) - Americké akcie dnes po devíti dnech ztrát prudce oživily a jejich širší index vzrostl o více než dvě procenta, tedy nejrychlejším tempem od počátku března. Wall Street podpořilo den před prezidentskými volbami oznámení Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI), že demokratická kandidátka Hillary Clintonová nebude stíhána za to, jak používala elektronickou poštu ještě jako ministryně zahraničí. Zpráva posilující šance favoritky trhů na vítězství rovněž výrazně zvýšila kurz dolaru.

Dow Jonesův index zakončil den vzestupem o 2,08 procenta na 18.259,60 bodu. Širší index S&P 500 posílil o 2,22 procenta na 2131,42 bodu a index technologického trhu Nasdaq uzavřel se ziskem 2,37 procenta na 5166,17 bodu.

Šéf FBI James Comey v neděli uvedl, že nově nalezené e-maily neukazují na to, že by Clintonová porušila zákon. Před deseti dny přitom Comey oznámil, že FBI po nálezu dalšího více než půl milionu e-mailů obnovuje vyšetřování případu používání soukromého e-mailového serveru Clintonové pro služební korespondenci z doby, kdy byla ve vládě.

Obnovené vyšetřování Clintonové v minulých dnech přispělo k růstu šancí na výhru republikánského kandidáta Donalda Trumpa, což akcie sráželo dolů. Devítidenní nepřerušený propad indexu S&P 500 byl nejdelší od roku 1980.

Nejnovější průzkumy mínění ukázaly, že Clintonová si přes Trumpovo nedávné dohánění stále udržuje mírný náskok. Investoři považují Clintonovou za kandidátku, která by v ekonomické politice Spojených států nic zásadního neměnila. Případné Trumpovo vítězství mají spojeno spíše s nejistotou ohledně dalšího politického i ekonomického vývoje země.

Dolar po zvýšení vyhlídek na vítězství Clintonové výrazně a všeobecně vzrostl. Index hodnoty dolaru ke koši šesti hlavních světových měn ke konci dne posílil o 0,75 procenta. Dolar vůči euru zpevnil o 0,9 procenta na 1,1035 USD a vůči japonskému jenu uzavíral se ziskem 1,4 procenta na 104,58 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK