ČSÚ zveřejní zářijová čísla průmyslu, stavebnictví a obchodu

08.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. listopadu (ČTK) - Český statistický úřad dnes zveřejní, jak se v září dařilo tuzemskému průmyslu, stavebnictví a zahraničnímu obchodu. Srpnové výsledky zahraničního obchodu předčily odhady ekonomů, kteří věří, že se mu bude dařit i v dalších měsících. Kladná čísla očekávají také ohledně průmyslu. Naopak pesimističtí jsou u stavebnictví, za jehož propadem podle analytiků stojí nedostatek nových zakázek a vysoká srovnávací základna z loňského roku.

Zahraniční obchod v srpnu skončil v přebytku 13,8 miliardy Kč, když o rok dříve byl ve schodku 1,7 miliardy. Za dobrými výsledky obchodu stály kalendářní vlivy, pozitivní vývoj v Evropě a úspěchy automobilek. Podle analytiků silný růst vývozu o 17,4 procenta navíc potvrdil, že negativní čísla o vývoji české ekonomiky v červenci byla jen výchylkou, nikoliv novým trendem.

Průmyslová produkce v srpnu meziročně posílila o 13,1 procenta, zatímco v červenci i kvůli celozávodních dovolených o 14,1 procenta klesla. Analytici se shodli, že srpnový růst tak téměř plně vykompenzoval předchozí propad, a to zejména v automobilovém průmyslu, který rostl o více než polovinu.

Naopak stavebnictví v osmém měsíci zpomalilo meziroční pokles na 5,9 procenta ze 16,3 procenta v červenci, kdy stavební produkce klesala nejrychleji od března 2013. Loňský růst způsobilo dočerpávání evropských peněz z programového období 2007 - 2013.

ktp mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK