Nezaměstnanost v Česku v říjnu klesla na pět procent

08.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. listopadu (ČTK) - Nezaměstnanost v České republice v říjnu klesla na pět procent ze zářijových 5,2 procenta. Bez práce bylo 366.244 lidí, nejméně od prosince 2008. Volných míst nabízejí zaměstnavatelé více než 139.000, což je nejvyšší říjnová hodnota od roku 2007. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Úřad práce ČR.

 

Vývoj je v souladu s odhady analytiků. Zaměstnanost pozitivně ovlivňuje rostoucí ekonomika a s ní související oživení pracovního trhu, které je charakteristické stálou masivní poptávkou zaměstnavatelů po nových zaměstnancích. Loni v říjnu byla míra nezaměstnanosti 5,9 procenta a bez práce bylo o 64.000 lidí více než nyní.

\"V nadcházejících měsících bude registrovaná nezaměstnanost, v souvislosti s postupným ukončováním sezónních prací, pravděpodobně stagnovat, případně mírně vzroste,\" uvedla generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

Nejnižší nezaměstnanost zůstává v Plzeňském kraji, a to 3,4 procenta. O druhé místo se dělí Praha, Královéhradecký a Pardubický kraj s 3,6 procenta. Naopak nejvyšší nezaměstnanost je stále v Ústeckém kraji, kde ale klesla o tři desetiny procentního bodu na 7,8 procenta.

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo v říjnu 74 regionů, rostla jen v okresech Jeseník, Jindřichův Hradec a Písek. Nejlépe je na tom okres Rychnov nad Kněžnou (1,8 procenta) a Praha-východ (1,9 procenta). Nejvyšší míra nezaměstnanosti je pak na Karvinsku a Mostecku, a to shodně 10,4 procenta. Podíl nezaměstnaných stejný nebo vyšší než je celorepublikový průměr hlásí 33 regionů.

Nejvíce volných pozic nabízejí zaměstnavatelé v Praze, ve středních Čechách a v Moravskoslezském kraji. Celorepublikově na jedno volné pracovní místo připadá v současné době 2,6 uchazeče. Z toho nejvíce v okresech Karviná (13,7), Ústí nad Labem (10,4) a Jeseník (10,3).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK