Průmyslová výroba v září meziročně vzrostla o 2,7 procenta

08.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. listopadu (ČTK) - Průmyslová výroba v září meziročně vzrostla o 2,7 procenta. Ve srovnání se srpnem naopak po očištění o sezonní vlivy o 1,6 procenta klesla. Hodnota nových zakázek pak byla proti loňskému září vyšší o 2,4 procenta, což ovlivnily hlavně kontrakty ze zahraničí. Oznámil to dnes Český statistický úřad.

K meziročnímu růstu průmyslové produkce nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů, která posílila o deset procent. Výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení rostla o 25,6 procenta a výroba strojů a zařízení o 4,3 procenta. Klesla naopak těžba a dobývání, a to o 10,5 procenta. O 2,6 procenta oslabila výroba elektrických zařízení a o 1,6 procenta si pohoršila výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu.

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách v září meziročně vzrostly o 1,2 procenta. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily o čtyři procenta. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, klesly o 2,5 procenta.

Nové zakázky ze zahraničí se ve srovnání s loňským zářím zvýšily o 5,2 procenta, zatímco tuzemské klesly o 3,1 procenta. K meziročnímu růstu nových zakázek nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, strojů a základních kovů a také hutní zpracování kovů nebo slévárenství. Klesly naopak zakázky na výrobu elektrických zařízení, textilií a chemických látek a přípravků.

Pracovníků v průmyslových podnicích s 50 a více zaměstnanci meziročně přibylo o 2,3 procenta. Jejich průměrná hrubá mzda vzrostla o čtyři procenta, a činila 28.497 korun.

Za celé třetí čtvrtletí pak průmyslová produkce v meziročním srovnání vzrostla o 0,1 procenta, po očištění od vlivu počtu pracovních dnů o 0,8 procenta. V porovnání s 2. čtvrtletím letošního roku byla sezónně očištěná průmyslová výroba o 1,8 procenta nižší.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK