Nezaměstnanost ve středních Čechách v říjnu klesla na 4,2 pct

08.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. listopadu (ČTK) - Nezaměstnanost ve středních Čechách v říjnu klesla o 0,2 procentního bodu na 4,2 procenta. Úřady práce v regionu koncem měsíce evidovaly 38.062 uchazečů o zaměstnání, o 1749 méně než na konci září. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku se počet nezaměstnaných ve středních Čechách snížil o 8422 lidí, tedy o jeden procentní bod. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Úřad práce ČR.

Nejnižší nezaměstnanost je v okresech Praha-východ (1,9 procenta), Benešov (2,6 procenta) a Mladá Boleslav (2,8 procenta).

V říjnu se přišlo na pracovní úřad nově zaregistrovat 4823 lidí, což bylo o 1428 méně než v předchozím měsíci. Vyřazeno z evidence bylo 6572 uchazečů, o 703 méně než v září.

Úřady v regionu evidovaly koncem října 17.668 volných pracovních míst, jejich počet se tak proti září snížil o 596. Na jedno volné místo v kraji tak připadá 2,2 uchazeče o zaměstnání.

V září podle analytiků pokračovalo oživení pracovního trhu. \"Kromě rostoucí ekonomiky se na vývoji na trhu práce pozitivně podepisuje také intenzivní proaktivní komunikace Úřadu práce ČR se zaměstnavateli,\" uvedli analytici. Zaměstnavatelé v regionu mají velký zájem například o řidiče, svářeče, dělníky nebo skladníky. Pokračuje také nábor brigádníků do distribučního centra amerického internetového obchodu Amazon v Dobrovízi u Prahy. Společnost před Vánoci shání 4000 brigádníků.

Celkový počet lidí v evidenci pracovních úřadů zahrnuje i nezaměstnané, kteří nemohou okamžitě nastoupit do práce. Jsou to například lidé na rekvalifikačních kurzech, nezaměstnané ženy na mateřské dovolené, vězni nebo nezaměstnaní v pracovní neschopnosti. Počet dosažitelných uchazečů o zaměstnání, kteří mohli ihned nastoupit do práce, byl v říjnu ve středních Čechách 36.489.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK