Průmysl čeká podle analytiků dobrý růst i v dalších měsících

08.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. listopadu (ČTK) - Dnešní data o průmyslové výrobě neznamenají podle většiny analytiků obrat v jejím příznivém vývoji. Předstihové ukazatele jako například index nákupních manažerů totiž podle ekonomů naznačují růst průmyslu i v dalších měsících. Za celý rok by měla průmyslová produkce podle odhadů stoupnout o zhruba tři procenta.

Průmyslová výroba v září meziročně vzrostla o 2,7 procenta. Ve srovnání se srpnem naopak po očištění o sezonní vlivy o 1,6 procenta klesla. Hodnota nových zakázek pak byla proti loňskému září vyšší o 2,4 procenta, což ovlivnily hlavně kontrakty ze zahraničí.

Zářijový propad průmyslové výroby v očištěném vyjádření nelze podle hlavního ekonoma Roklen Lukáše Kovandy chápat jako zvrat v příznivém trendu české průmyslové výroby, ale jako určitý dozvuk poměrně slabého léta. \"Předstihové ukazatele typu říjnového indexu nákupních manažerů ve zpracovatelském průmyslu totiž indikují opětovný vzmach tuzemské průmyslové výroby. I tak však jde po velice příznivých srpnových číslech o jisté vystřízlivění,\" uvedl.

I podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka výhled na další měsíce zůstává optimistický. \"Na základě indexu PMI pro ČR lze říci, že dočasné zpomalení průmyslu již máme za sebou. Velmi nadějně vyznívají i německé indikátory - index PMI a Ifo index. Závěrečné čtvrtletí letošního roku by tak mělo být ve znamení silnějšího růstu průmyslové produkce a mělo by vyvážit slabší třetí čtvrtletí,\" uvedl.

Po letních měsících, které se vyznačovaly vysokou rozkolísaností statistik díky celozávodním dovoleným, se podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera meziroční dynamika navrací ke svým stabilnějším hodnotám. \"Zářijový růst tak mírně překonal dosavadní celoroční průměrný růst ve výši 2,2 procenta,\" uvedl.

Zářijové číslo z průmyslu podle analytika ČSOB Petra Dufka doplňuje obrázek o tom, jak se dařilo české ekonomice ve třetím čtvrtletí letošního roku. \"A nezdá se, že by to byl výsledek vyvolávající nadšení. Jestliže v první polovině roku si naše ekonomika připisovala zhruba 2,8 procenta, tentokrát se budeme muset smířit s číslem spíše v blízkosti dvou procent,\" uvedl.

Za celý letošní rok by se měla průmyslová výroba podle hlavního ekonoma Deloitte Davida Marka stoupnout zhruba o tři procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK