Ekonomice se daří ukazují data z průmyslu a zahraničního obchodu

08.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. listopadu (ČTK) - Průmyslová výroba v září meziročně vzrostla o 2,7 procenta, ve srovnání se srpnem však po očištění o sezonní vlivy o 1,6 procenta klesla. České stavebnictví v září dále zrychlilo meziroční pokles na 7,4 procenta ze srpnových 5,9 procenta, naopak přebytek zahraničního obchodu v září meziročně stoupl o pět miliard na 21 miliard Kč. Informoval o tom dnes Český statistický úřad. Podle Úřadu práce ČR nezaměstnanost v říjnu klesla na pět procent ze zářijových 5,2 procenta a byla nejnižší v zemích EU. Bez práce bylo 366.244 lidí, nejméně od prosince 2008.

Hlavní důvody trvajícího propadu stavebnictví jsou podle odborníků špatná legislativa, nedostatek veřejných zakázek a vysoká srovnávací základna z loňského roku, kdy Česko dočerpávalo evropské peníze z období 2007 - 2013. \"Tuzemské stavebnictví stále nedokáže využít jinak obecně příznivého makroekonomického klimatu a potácí se citelně pod předkrizovou úrovní,\" uvedl hlavní ekonom finanční skupiny Roklen Lukáš Kovanda.

Samotné výsledky průmyslu pak podle ekonomů neznamenají podle většiny analytiků obrat v jejím příznivém vývoji. Předstihové ukazatele jako například index nákupních manažerů totiž podle ekonomů naznačují růst průmyslu i v dalších měsících. Po letních měsících, které se vyznačovaly vysokou rozkolísaností statistik díky celozávodním dovoleným, se podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera meziroční dynamika průmyslu vrátila ke svým stabilnějším hodnotám.

Zahraniční obchod podle ekonoma Komerční banky Viktora Zeisela vykázal skvělý výsledek, když dosáhl rekordního přebytku za měsíc září. \"Spotřebitelská poptávka v zemích eurozóny se drží stabilní a pomáhá tak vývozům,\" uvedl.

V případě nezaměstnanosti data za říjen podle odborníků ukazují, že spíš než nezaměstnanost trápí českou ekonomiku nedostatek pracovníků. \"Je zde přímá souvislost mezi růstem ekonomiky a poptávkou zaměstnavatelů po nových zaměstnancích. Růst ekonomiky znamená, že firmy stále hledají nové zaměstnance, o čemž svědčí vysoký počet volných pracovních míst,\" uvedl analytik Generali Investments Radomír Jáč. Ke konci října nabízeli zaměstnavatelé více než 139.000 volných míst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK