Těsné hlasování amerických volbách znervózňuje světové trhy

09.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio/Londýn/New York 9. listopadu (ČTK) - Dosavadní těsné výsledky hlasování v amerických prezidentských volbách znervózňují světové trhy. Investoři svůj zrak upírají především k Floridě, která je s 29 voliteli považována za jeden z klíčových států pro vítězství v prezidentských volbách.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei odepsal 2,23 procenta. Nestabilita zavládla také na australské burze. Akcie padaly při zprávách o vedení republikánského kandidáta Donalda Trumpa a zpevňovaly při informacích o náskoku jeho demokratické rivalky Hillary Clintonové.

Clintonovou investoři preferují, protože si od ní slibují stabilitu, zatímco kandidát změny Donald Trump by mohl na trhy přinést nejistotu a nepředvídatelnost.

Nestabilita je znatelná také na devizových trzích. Mexické peso se vůči dolaru propadlo o čtyři procenta, což je podle USA Today reakcí právě na vyrovnaný boj na Floridě. Trump zde vedl ve 4:00 SEČ o zhruba 110.000 hlasů. Japonský jen, který je vnímán jako bezpečná měna, posílil vůči dolaru o dvě procenta.

Přední index amerických akcií Dow Jones Industrial Average se propadl o více než 266 bodů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK