Ubytovaných turistů v ČR ve 3.čtvrtletí přibylo na téměř 6,7 mil.

09.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. listopadu (ČTK) - V českých hromadných ubytovacích zařízeních přenocovalo ve třetím čtvrtletí téměř 6,7 milionu turistů, což je meziroční nárůst o 7,6 procenta. Počet nocí strávených v hotelech a penzionech vzrostl o 5,5 procenta na 19,1 milionu nocí. Informoval o tom dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Návštěvnost ČR roste v hlavní turistické sezoně už několik let.

Počet tuzemských hostů se meziročně zvýšil o devět procent, zahraničních turistů o 5,9 procenta. Rezidentů se ubytovalo zhruba o 666.000 více než cizinců. Návštěvnost hotelů se zvýšila o osm procent, penzionů o 13,7 procenta a kempů o 8,3 procenta. \"Regionálně přibylo hostů téměř ve všech krajích České republiky. Výjimkou byl pouze Plzeňský kraj, kde počet ubytovaných poklesl o 0,2 procenta,\" uvedli statistici.

Nejvíce zahraničních hostů přijelo tradičně z Německa. V ubytovacích zařízeních přespalo více než 550.000 Němců, meziročně o 4,6 procenta více. Na druhém místě jsou Slováci, kterých přijelo bezmála 207.000. Třetí nejvyšší počet návštěvníků přijel z Polska, čtvrtí jsou těsně Američané a pátí Britové.

Nejvyšší nárůst návštěvnosti zaznamenal ČSÚ u Jihokorejců. Z této země navštívilo Česko 103.000 turistů, což je meziročně téměř o čtvrtinu více. Naopak ubylo Rusů, a to o přibližně deset procent na 111.000 návštěvníků. Ruští turisté ale v ČR zůstávají déle a počtem strávených nocí jsou na druhém místě po Němcích.

mtj mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK