Turistů v Praze ve 3. čtvrtletí přibylo, déle i zůstávali

09.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. listopadu (ČTK) - Turistů v Praze v letošním třetím čtvrtletí přibylo a déle i zůstávali. Meziročně se počet lidí, kteří od července do září navštívili hlavní město, zvýšil o 5,3 procenta na 2,13 milionu a v ubytovacích zařízeních strávili o 2,6 procenta více nocí, zhruba 5,16 milionu. Mezi ubytovanými sice výrazně převažovali hosté ze zahraničí, v porovnání s loňským obdobím se ale zájem o Prahu výrazněji zvýšil ze strany domácích turistů než cizinců. Vyplývá to z dnes zveřejněných informací Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Z celkového počtu turistů v metropoli bylo 1,88 milionu cizinců, což je o čtyři procenta více než před rokem. Čechů z ostatních regionů země zavítalo do Prahy na 249.000, meziročně o 15,9 procenta více. Obě skupiny turistů v hlavním městě nocovali v létě častěji než loni, cizinci strávili v ubytovacích zařízeních o 1,7 procenta nocí více a tuzemští turisté o 13,5 procenta více.

Praha je tradičně nejnavštěvovanějším místem Česka. Na druhém místě za ní skončily jižní Čechy, kam ve třetím čtvrtletí přijelo 746.000 turistů. Třetí byl Jihomoravský kraj s 669.500 návštěvníky. Naopak nejméně turistů směřovalo do Pardubického kraje, kde se jich v létě ubytovalo zhruba 170.000 lidí.

V celém Česku přijelo ve sledovaném období do ubytovacích zařízení 6,7 milionu hostů, jejich počty meziročně stouply o 7,6 procenta. Počet jejich přenocování se zvýšil o 2,6 procenta.

ktp mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK