Asociace: Nebankovní firmy letos poskytly o desetinu více peněz

09.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. listopadu (ČTK) - Členské společnosti České leasingové a finanční asociace (ČLFA) za tři čtvrtletí poskytly prostřednictvím leasingu, úvěrů a factoringu celkem 115,5 miliardy korun, což je o desetinu více než před rokem. ČTK dnes o tom informovala ČLFA. O více než 11 procent stouplo financování podnikatelských investic úvěry a leasingem, o dvě procenta vzrostlo financování spotřebitelskými úvěry či leasingem a o 13 procent financování factoringem.

\"Ve třetím čtvrtletí pokračoval růstový trend, který pozorujeme po celý rok. Tahounem je vývoj ve financování automobilů. Objem peněz, které naše členské společnosti poskytly v prvních devíti měsících roku na nové osobní vozy, meziročně vzrostl o 38 procent,\" komentoval výsledky předseda představenstva ČLFA Libor Bodák. Asociace sdružuje 40 předních poskytovatelů leasingu, podnikatelských i spotřebitelských úvěrů a factoringu.

Na financování firemních investic a provozu bylo určeno 92,42 miliardy korun a na financování zboží či služeb pro domácnosti 23,04 miliardy.

Silný meziroční nárůst o více než pětinu asociace zaznamenala v leasingu movitých věcí, jehož celková hodnota dosáhla 41,24 miliardy korun. Objem podnikatelských úvěrů se pohyboval na stejné úrovni jako ve stejném období loňského roku, když činil 35,18 miliardy korun.

V rámci leasingu movitých věcí posílil svou pozici operativní leasing. V prvních devíti měsících roku mu náleželo 58,8 procenta trhu, zatímco ve stejném období loni to bylo 51,3 procenta.

U financování domácností jsou letošní výsledky asociace ovlivněny tím že od druhého čtvrtletí loňského roku působí společnost Cetelem jako pobočka zahraniční banky BNP Paribas Personal Finance a její výsledky jsou proto zohledňovány ve statistikách bank. Při zohlednění absence jejích výsledků šlo v rámci spotřebitelských úvěrů o nárůst o 13,5 procenta.

Členové ČLFA uzavřeli v prvních třech kvartálech roku nejvíce kontraktů na financování automobilů. Na silniční dopravní prostředky poskytli 63,88 miliardy korun. Na nové osobní vozy z toho bylo určeno 33,12 miliardy korun, když loni v této době to bylo 23,99 miliardy. Prostřednictvím členů asociace bylo financováno 43 procent všech nových osobních aut prvně registrovaných v ČR v letošních prvních devíti měsících, přesně šlo o 82.890 vozů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK