Na jižní Moravu přijelo ve 3. čtvrtletí o 5,8 pct turistů více

09.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 9. listopadu (ČTK) - Na jižní Moravu přijelo ve třetím čtvrtletí 669.545 turistů, což je o 5,8 procenta více než před rokem. Rychleji rostl počet zahraničních turistů, a to o osm procent na 204.167. Po Praze a Jihočeském kraji byla jižní Morava třetím nejnavštěvovanějším krajem v republice, vyplývá z dat, která dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Vyšší počet hostů odpovídá zvýšenému zájmu lidí o tuzemskou dovolenou, v celé ČR jich přibylo devět procent. Zároveň vyšší počet zahraničních hostů odpovídá trendu, protože Česko je vnímané jako jedna z nejbezpečnějších zemí na světě. Od července do září přijelo do ČR o 5,9 procenta více cizinců než ve stejném období loni.

Počet turistů se na jižní Moravě nesnížil i díky záchraně Velké ceny ČR silničních motocyklů, které hrozil zánik, čímž by turistický ruch ve sledovaném čtvrtletí výrazně utrpěl.

Od začátku roku už přijelo na jižní Moravu 1,318.557 hostů, což je nárůst o 6,5 procenta. Sezonu si letos pochvalovali jak provozovatelé památek, tak majitelé ubytovacích zařízení a turistických atrakcí. Odhadují, že na zvýšeném zájmu se podílela nejen obava o bezpečnost v některých zemích, ale i ekonomická prosperita.

Hosté strávili v kraji ve třetím čtvrtletí 1,552.707 nocí, což je nárůst o 7,5 procenta, přesto průměrný počet nocí 2,3 zůstává jedním z nejnižších v republice. Kraj je totiž pro mnohé zahraniční turisty tranzitem směrem k Jadranu či do Rakouska a Slovinska.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK