V Pardubickém kraji v 3. čtvrtletí přenocovalo nejméně turistů

09.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pardubice 9. listopadu (ČTK) - V třetí čtvrtině roku v Pardubickém kraji přenocovalo v hotelích 170.162 hostů. Meziročně cestovní ruch vzrostl o 6,3 procenta. Ubytování v kraji využilo nejméně turistů v zemi. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Pardubický kraj v cestovních ruchu tradičně obsazuje dolní příčky. Krajský radní René Živný statistiky nepovažuje za věrný obraz cestovního ruchu v kraji. Víc vypovídající jsou pro něj například čísla návštěvnosti, které vykazují památky.

\"Jsme dlouhodobě tranzitní kraj, turista tu nepřespává. Statistiky navíc nesčítají malé penziony pod deset lůžek. Pro mě je důležité, že roste návštěvnost zámku Litomyšl nebo Pardubice,\" řekl Živný, který má druhé volební období v gesci cestovní ruch.

Radní je velký propagátor cykloturistiky a mimo jiné prosazuje přeznačovaní dálkových tras pro cyklisty, které vedou krajem. Hejtmanství sice cyklostezky nestaví, ale podporuje finančně výkup pozemků, studií a projektových dokumentací, řekl.

\"Kolem 40 milionů korun ročně investujeme do propagace kraje, na granty obcím. Napadá mě třeba Polička, která si pravidelně žádá na opravu historických hradeb,\" řekl Živný.

Cizinci meziročně využívali služeb hotelů víc než loni. Meziročně jich v kraji přenocovalo o víc než deset procent, tedy 22.612 zahraničních turistů. Zahraniční turisté v kraji strávili průměrně tři noci, čeští turisté trochu déle.

Kraj stále nejvíc sází na marketing, o který se od roku 2008 stará Destinační společnost Východní Čechy. Její zaměstnanci jezdí mimo jiné na české i zahraniční veletrhy turistiky. Brzy se vydají do Barcelony, kde představí nejen chrudimské loutkářství. Značku východní Čechy propagují společně s Královéhradeckým krajem, řekl Živný.

Vývoj cestovního ruchu v Pardubickém kraji ze třetí čtvrtletí 2016: 3. čtvrtletí 2016 index Počet hostů 170.162 106,3 Počet přenocování 547.580 106,8

zdroj: ČSÚ

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK