Analytici: Inflace do konce roku přesáhne jedno procento

09.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. listopadu (ČTK) - Dnešní údaje o inflaci naznačují, že ceny porostou rychleji i v dalších měsících. Inflace by tak měla do konce roku překonat hranici jednoho procenta. Vyplývá to z vyjádření analytiků. Někteří dokonce odhadují, že inflace dosáhne dvouprocentního cíle České národní banky dříve, zřejmě již v prvních měsících příštího roku místo poloviny roku 2017.

Meziroční inflace v Česku v říjnu zrychlila tempo na 0,8 procenta ze zářijových 0,5 procenta. Takto rychle spotřebitelské ceny rostly naposledy loni v červnu. Stojí za tím zejména vývoj cen pohonných hmot, které v říjnu u čerpacích stanic zlevnily méně než v září. Proti září spotřebitelské ceny stouply o 0,3 procenta, když v září klesaly.

\"Inflace v Česku v říjnu překvapila. V nadcházejících měsících by se rozhodně neměla zastavit. Tlačit vzhůru ji bude několik faktorů včetně efektu statistické základny. V prvních měsících příštího roku by podle nás měla již dosáhnout dvouprocentního inflačního cíle centrální banky,\" uvedl ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

Naopak podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka dnešní údaje z pohledu ČNB nic nemění. \"Růst spotřebitelských cen zůstává v souladu s prognózou ČNB výrazně pod dvouprocentním inflačním cílem a ke dvěma procentům by se měla inflace přiblížit až v polovině příštího roku,\" uvedl.

\"Lze přepokládat, že ve zbytku roku inflace dále poroste, tlačit nahoru ji každopádně bude meziroční vývoj pohonných hmot,\" uvedl i hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč. V listopadu se podle něj meziroční inflace zřejmě dostane mírně nad jedno procento a pro prosinec pak očekává meziroční inflaci na úrovni 1,5 procenta. \"Stále ale zůstává otázkou, zda se inflace v průběhu roku 2017 vyšplhá nad dvouprocentní cíl české centrální banky,\" dodal.

Ceny v České republice rostly podle Adély Körtvelyové z auditorské a poradenské sítě BDO v říjnu podstatně rychleji než v eurozóně, což potvrzuje skutečnost, že Česká republika je jedním z nejrychleji hospodářsky rostoucích států Evropské unie. \"Ke konci roku 2016 lze dle našich analýz očekávat meziroční růst inflace mírně nad spodní hranici tolerančního pásma ČNB, tedy nad jedním procentem. Dosažení inflačního cíle lze pak dle našeho názoru očekávat v druhé polovině roku 2017,\" uvedla.

ČNB může být podle hlavní ekonomky České bankovní asociace Evy Zamrazilové s dnešním výsledkem spokojená. \"Inflace je dokonce o dvě desetiny výše, než očekávala. Ohlášený termín opuštění kurzového závazku by tak měl zůstat v platnosti,\" uvedla.

Aleš Sosnovský rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK