Dolar kvůli výhře Trumpa klesl, velkou část ztrát pak ale smazal

09.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn listopadu (ČTK) - Dolar dnes prudce oslabil v reakci na překvapivé vítězství republikánského kandidáta Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách. Po počátečním šoku však americká měna velkou část ztrát smazala, pomohl jí Trumpův smířlivý projev.

Euro dnes vůči dolaru posílilo až o 2,5 procenta na dvouměsíční maximum 1,1300 USD. Kolem 11:00 SEČ již ale jednotná evropská měna vykazovala nárůst pouze o 0,4 procenta na 1,1070 USD.

Trump ve svém prvním povolebním projevu vyzval Američany k jednotě a slíbil, že bude prosazovat hledání společné platformy a nikoli nepřátelství, partnerství a nikoli konflikty. \"Rozhodně zněl více prezidentsky než při svých vystoupeních během volební kampaně,\" uvedla analytička Kathleen Brooksové ze společnosti Forex.com

Vůči japonskému jenu se dolar propadl až o čtyři procenta na šestitýdenní minimum 100,75 JPY. Po Trumpově projevu však tuto ztrátu zredukoval na dvě procenta a prodával se za 103,45 JPY. Japonská vláda uvedla, že vývoj kurzu domácí měny sleduje, a naznačila, že je v případě potřeby připravena zasáhnout proti jeho nadměrnému růstu.

Investoři v amerických prezidentských volbách preferovali demokratickou kandidátku Hillary Clintonovou, která by podle nich zachovala současné směřování Spojených států. Trumpovo vítězství mají naopak spojeno s nejistotou ohledně dalšího politického i ekonomického vývoje země.

Podle analytiků by Trumpovo vítězství mohlo mimo jiné přimět americkou centrální banku (Fed) k odkladu dalšího zvyšování úrokových sazeb. Nárůst úroků by přitom posílil atraktivitu dolaru.

Trumpovo vítězství je považováno také za významné riziko pro mexickou ekonomiku. Mexické peso se dnes vůči dolaru propadlo o více než 13 procent na rekordní minimum, později však své ztráty zredukovalo na osm procent. Trump v předvolení kampani sliboval omezení přílivu imigrantů z Mexika do USA i přehodnocení obchodních vztahů mezi oběma zeměmi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK