RegioJet prodává jízdenky na vlaky Brno-Praha,kapacitu zatím nemá

09.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 9. listopadu (ČTK) - Železniční dopravce RegioJet dnes zahájil prodej jízdenek na vlaky spojující Prahu, Brno a Bratislavu, uvedl v tiskové zprávě mluvčí Aleš Ondrůj. A to i přesto, že Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) dosud nezveřejnila jízdní řády a nerozhodla o tom, zda v daných časech bude jezdit společnost Radima Jančury nebo České dráhy. Mluvčí SŽDC Marek Illiaš dnes ČTK řekl, že se věc stále řeší a jasno musí být nejpozději do konce listopadu. Vyjádření ČD ČTK zjišťuje.

Jančura požádal o kapacitu na tři páry vlaků, které chce provozovat bez dotací. Dosud v daných časech jezdí vlaky Českých drah, které v provozu chtějí pokračovat. \"Stát tak díky tomu ušetří na dotacích až 20 milionů korun ročně, které doposud platil na tyto ztrátové spoje. Proto ministerstvo dopravy nabídku RegioJetu uvítalo a v souladu se zákonem rozhodlo o ukončení dotování těchto spojů,\" uvedl Jančura. To potvrdil i mluvčí ministerstva Tomáš Neřold. \"Jak RegioJet, tak České dráhy deklarovaly, že chtějí dané spoje jezdit na komerční riziko,\" řekl ČTK. Jančura by chtěl brzy mezi Prahou a Brnem jezdit častěji, výhledově každou hodinu.

Jízdenka mezi Brnem a Prahou bude stát 175 korun pro držitele bezplatných kreditových jízdenek ve třídě Standard, což odpovídá druhé třídě Českých drah. Ostatní zaplatí 219 korun. Ceny jsou tak prakticky shodné s národním dopravcem. Držitelé In-karet platí od 169 do 179 korun, ostatní obvykle 219, s větším předstihem lze koupit jízdenku od 189 korun.

Jízdenka z Prahy do Bratislavy bude stát 394 korun s kreditovou jízdenkou, bez ní 399. U ČD zákazník zaplatí s jednodenním předstihem 497 korun, s alespoň třídenním předstihem 414 korun.

Dva páry vlaků mají jet do Bratislavy, jeden přes Břeclav do Starého Města u Uherského Hradiště. Z Brna budou vlaky odjíždět v 6:09, v 7:09 a 17:09, z Prahy 7:19, 15:19 a 17:19. Jízdní doba je prakticky shodná jako u Českých drah. Z Prahy do Brna má cesta trvat zhruba dvě a půl hodiny, do Bratislavy čtyři hodiny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK