Vítezství Trumpa zdražilo zlato o pět procent, poté cena klesla

09.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. listopadu (ČTK) - Vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách okamžitě zvýšilo cenu zlata o více než pět procent na 1338 dolarů za troyskou unci. Dopoledne ale zlato opět kleslo k 1304 dolarům za unci. Situaci lze přirovnat k období těsně po brexitu, kdy zlato stouplo na 1300 dolarů za troyskou unci, řekl dnes ČTK ředitel společnosti Golden Gate CZ Pavel Ryba.

\"Myslím, že zlato v dalších týdnech část svého nárůstu zkoriguje. Snižuje se tím pravděpodobnost, že americká centrální banka Fed zvýší v prosinci úrokové sazby, což bude dalším podnětem pro rostoucí cenu zlata,\" uvedl. Očekává, že příští rok cena zlata ještě poroste a může vzrůst na 1500 dolarů za troyskou unci.

Komodity jako zlato a jiné drahé kovy by měly růst, zlato dokonce k rekordním hodnotám, doplnil analytik Saxo Bank Pavel Drahotský. Důvodem je podle něj pravděpodobná povolební nejistota investorů pokoušejících se ukrýt své peníze. Krátkodobě šokovaný akciový trh se zřejmě vzpamatuje až ve střednědobém horizontu, kdy akcie posílí slibovaná reforma zdanění velkých firem, podotkl Drahotský.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK