Statisícům palubních jednotek skončí životnost,stát získá miliony

09.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. listopadu (ČTK) - Statisícům kamionových palubních jednotek (OBU) skončí 14. listopadu životnost a přestanou fungovat. Současně propadne státu předplacené mýtné 490 milionů korun. V tiskové zprávě to dnes uvedla společnost Kapsch, která mýtný systém spravuje.

Příští týden skončí platnost 380.000 tisíců jednotek s předplaceným mýtným a dalších 30.000 jednotek nastavených na následnou platbu, které v posledních 12 měsících nebyly ani jednou použity.

V drtivé většině jde o palubní jednotky zahraničních dopravců, kteří přes Česko projíždějí jen výjimečně a které k odevzdání nemotivovala kauce 1550 korun a nízké zůstatky na předplaceném a dlouhodobě nevyužívaném mýtném, řekl ČTK mluvčí Kapsche David Šimoník. Stát v minulosti kauce z nevyužívaných jednotek už inkasoval, propadnutí nevyužitého mýta je ale novinka, kterou způsobila změna zákona z loňského listopadu. Právě od něj nyní uplynula roční lhůta platnosti OBU i předplaceného mýta.

Z propadnutých kaucí získal stát od září 2013 celkem 820 milionů korun. Po letošním listopadu Kapsch očekává, že každý měsíc ztratí platnost na sedm tisíc OBU jednotek a na propadlém mýtném získá stát 17 milionů korun.

Roční platnost kreditu i palubních jednotek prosadilo ministerstvo proto, aby motivovalo dopravce nepoužívané jednotky vracet a systém tak nebyl zatěžován správou účtů k nepoužívaným přístrojům. Do platnosti nového zákona nevyužité mýtné na účtech dopravců zůstávalo. Nyní je v mýtném systému registrováno 919.489 účtů k vozidlům podléhajícím zpoplatnění. Pravidelně jich přibývá kolem šesti tisíc každý měsíc.

Datum platnosti OBU si mohou dopravci najít prostřednictvím účtů v internetové samoobsluze Ředitelství silnic a dálnic. Dva měsíce před vypršením platnosti je úřad rovněž obesílá e-mailem.

Mýtné se v Česku vybírá od roku 2007 na více než 1400 kilometrech dálnic a vybraných částech silnic první třídy. Od té doby se vybralo přes 75 miliard Kč. Náklady na provoz mýta činí za letošní rok ke konci září téměř 1,5 miliardy korun, celkově za téměř deset let provozu náklady na provoz i vybudování systému dosáhly 19,7 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK